Δε θα περάσετε απλά μερικές μέρες σε ένα ξενοδοχείο... Θα ζήσετε δίπλα σε έναν απο τους πιο σημαντικούς χώρους πολιτισμού στον κόσμο: στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου!
Ναι, η Θεατρική Τέχνη γεννήθηκε εδώ, στην Ελλάδα. Χιλιάδες χρόνια πρίν, οι θεατές κατέκλυζαν τα θέατρα, οι συγγραφείς (οι οποίοι ονομάζονταν και ποιητές) απολάμβαναν μεγάλου σεβασμού και οι επιλογή κάποιου προσπωπου σαν χορηγού μίας θεατρικής παράστασης αποτελούσε ύψιστη τιμή.
Αρχικά, οι θεατρικές πράξεις ήταν μέρος των τελετουργιών πρός τιμή του Διόνυσου, του Θεού του Πάθους. Αργότερα, οι θεατρικές αυτές πράξεις πήραν τη μορφή του Δράματος. Όπως και στις Διονυσιακές τελετουργίες, το αρχαίο δράμα συνέχισε να έχει έναν θρησκευτικό, μυστριακό και ιερό χαρακτήρα: κάθε παράσταση δεν αποσκοπούσε μόνο στην ψυχαγωγία των θεατών, αλλά ήταν κυρίως ένα αφιέρωμα στις θείες και ανθρώπινες αξίες και αρετές: Θεοί και θνητοί, ήρωες και μυθικές φιγούρες συνυπήρχαν στο πλαίσιο ενός μύθου ή μίας ιστορίας, σαν θύματα της μοίρας ή του πάθους, ζώντας της συνέπειες της παραβίασης των όρων της κοινωνικής ή θρησκευτικής ηθικής, υφιστάμενοι την τιμωρία για την αλλαζονία ή την άδικη κρίση τους και επιζητώντας την κάθαρση... Το αρχαίο δράμα είχε έναν βαθιά μαζικό εκπαιδευτικό χαρακτηρα, γι αυτό και οι παραστασείς ονομαζόταν και διδασκαλίες.
Στους κλασσικούς χρόνους, διαγωνισμοί και παραστάσεις αρχαίου δράματος διοργανώνονταν σε όλη την ελλάδα, κυρίως με αφορμή τις γιορτές του Διόνυσου. Διάσημοι δραματουργοί. οπως ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης παρουσίαζαν στο ενθουσιώδες κοινό τα έργα τους. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, το δράμα θεωρήθηκε αντίθετο στη θρησκευτική ηθική, και τα θέατρα, που καποτε έσφυζαν απο ζωή ερήμωσαν, εγκαταλείφθηκαν και καταστράφηκαν. Όμως, ευτυχώς, ένας μεγάλος αριθμός αρχαίων κειμένων και τραγωδιών διασώθηκε ώς σήμερα.
Το Θέατρο της Επιδαύρου ήταν ένα απο τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα θέατρα του αρχαίου κόσμου. Ακόμα και σήμερα,αποτελεί ένα θαύμα σχεδιασμού, κατασκευής και ακουστικής. Η ύπαρξη του έμενε κρυφή ώς τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε και ανακαλύφθηκε απο τον αρχαιολόγο Παναγιώτη Καββαδία, ανεσκάφη και αποκαταστάθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στις 11 Σεπτεμβρίου του 1938, ένας θίασος ηθοποιών με την καθοδήγηαη του σκηνοθέτη Παναγιώτη Ροντήρη, έδωσε την πρωτη παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου μετά απο αιώνες. Ήταν η 'Ηλέκτρα' του Ευριπίδη, με τη μεγάλη Κατίνα Παξινού στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η παράσταση δόθηκε όπως στους αρχαίους χρόνους: με φυσικό φωτισμό, χωρής ηχητικό εξοπλισμό, χωρίς σκηνικά και με διαλόγους στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα. ¨ηταν η πρώτη προσπαθεια για αναβίωση του Αρχαίου Θεάτρου και του Αρχαίου Δράματος.
Το Θεατρικό Φεστιβάλ Επιδαύρου ξεκίνησε επίσημα το 1954. Απο τότε και κάθε καλοκαίρι το θέατρο έχει γίνει σπίτι για μεγάλους καλλιτέχνες απο το παγκόσμιο στερέωμα και έχει φιλοξενήσει μερικες απο τις πιο σημαντικές παραστασείς αρχαίου δράματος και όχι μόνο. Από την Κατίνα Παξινού στην Helen Mirren, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι στη Μαρία Κάλλας, απο τον Αλέξη μινωτή στον Kevin Spacey, από τον Δημήτρη Ροντηρη και τον Κάρολο Κούν στον Peter Stein και τον Matthias Langhoff, ένας μεγάλος αριθμος καλλιτεχνών είχε το προνόμιο και την τιμή να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους στο Αρχαίο Θέατρο και να απολαύσουν την ύψιστη αυτή τιμή για έναν καλλιτέχνη.
Σήμερα το θεατρικο φεστιβάλ πραγματοποιείται τα σαββατοκύριακα του Ιουλίου και Αυγούστου. Οι υπαιθριες παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00 κάθε Παρασκευήγ και Σάββατο. Αν βρίσκεστε κοντα, δε θα πρέπει για κανένα λόγο να παραλείψετε να επισκεφθείτε το θέατρο και να παρακολουθήσετε μία παράσταση!
Θα είστε πραγματικά ασυγχώρητοι αν βρίσκεστε στην περιοχή και χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε μία παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο τηε Επιδαύρου.
Αν ενδιαφέρεστε να είστε εκεί, φροντίστε να κλείσετε εισιτήρια το συντομότερο! Μπορεί το θέατρο να χωρά πάνω απο 13.000 θεατές, αλλά τα εισιτήρια πολλές φορές εξαντλούνται!
Το ίδιο ισχύει και για τις παραστάσεις του Μικρού Θεάτρου της Αρχαίας Επιδαύρου, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μόνο λίγες εκατοντάδες θεατές.
Αλλά μην ανησυχείτε! Μπορούμε να φροντίσουμε εμείς για τα εισιτήριά σας. Απλα ενημερώστε μας και ια χαρούμε να σας βοηθήσουμε να ζήσετε μία αξέχαστη εμπειρία!
περισσότερα στη σελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ, εδώ